Articole noi

6/recent/ticker-posts

Seria Outlander - Cercul de piatra vol.2 - Diana Gabaldon

 Bună, tuturor!

Tocmai ce am terminat de citit partea a doua din Cercul de piatră și am spus să revin cu câteva impresii la cald.

Detalii despre carte:

An apariție: 2017

Editura: Nautilus

Gen: Fantasy

Nr pagini: 528

Jamie Fraser a supravietuit in chip miraculos. Cand descopera minunea, Claire Randall vrea sa i se alature. Trebuie sa atinga iar pietrele de pe Craigh na Dun pentru a ajunge la Edinburgh, in anul 1765. Cei doi nu-si doresc decat sa traiasca o viata linistita. Dar nepotul lui Jamie e rapit de pirati, ceea ce declanseaza o urmarire in care pericolele se tin lant.

Diana Gabaldon isi poarta protagonistii prin mai multe epoci istorice si prin spatii pitoresti, care invita la reverie. In a treia parte din seria de succes Outlander, si iubirea se arata intr-o alta lumina, iar incursiunea in trecut dezvaluie zone nestiute.



Poveste:
După ce Claire află că Jamie Fraser a reuÈ™it să supravieÈ›uiască bătăliei de la Culloden, ea vrea să i se alăture È™i reuÈ™este să treacă prin cercul de pietre de la Craigh na Dun È™i ajunge la Edinburgh, în anul 1765. ReuÈ™este să dea de Jamie, iar aceasta descoperă că Jamie are două noi identități: Alexander Malcom – un respectabil domn ce deÈ›ine o tipografie, dar È™i Jamie Roy – un contrabandist de whiskey. După descoperirea făcută È™i multele informaÈ›ii pe care ei le-au aflat unul despre celălalt, Jamie Roy intră în vizorul agenÈ›ilor vamali care încep să-l urmărească, tipografia îi este incendiată, iar nepotul lui, Ian cel Tânăr (14 ani) este nevoit să ucidă un agent vamal. 

ÃŽn Cercul de piatră (vol 3.2) evenimentele nu se vor desfășura în parallel – trecut È™i present, ci numai în secolul al XVIII-lea, anul 1765, unde ne vom bucura de multă acÈ›iune, intrigră, scene erotice È™i dezvăluiri È™ocante: Jamie intră într-o încurcătură foarte serioasă È™i trebuie să se interpună între Claire È™i Laoghaire, Jamie va avea rău de mare È™i nu se poate miÈ™ca, dar È™i bineînÈ›eles – Jamie este împuÈ™cat È™i are loc o scenă a delirului.

Evenimentele petrecute în finalul primei părți din Cercul de piatră îi determină pe Claire și Jamie să se îndrepte spre Lallybroch, zona natală a scoțianului, principalul motiv fiind că Acela că trebuie să îl aducă acasa pe Ian cel Tânăr.

După reîntâlnirea È™ocantă cu rudele lui Jamie, cuplul se retrage într-una din camera cu gândul să recupereze anii pierduÈ›i, dar în timp ce fac dragoste, sunt întrerupÈ›i de o femeie ce începe să urle – Laoghaire.

Laoghaire este tânăra de 16 ani îndrăgostită de Jamie din volumul 1 – Călătorea; Laoghaire ce acum se aproprie de 40 ani È™i este schimbată fizic È™i este o femeie văduvă ce a rămas cu doi copii. După descoperirea făcută de Laoghaire, certurile nu au ezitat să apară È™i totul a fost la un pas de bătaie, chiar È™i o posibilă crimă.


Dezamăgită și șocată de descoperirea făcută, Claire pleacă de la Lallybroch, fără știrea lui Jamie, îndreptându-se spre Craigh na Dun, cu gândul să revină la fiica ei, Brianna, în secolul XX.

Claire va fi urmată de Ian Cel Tânăr, băiatul îi mărturisește că Jamie a fost împușcat de Laoghaire, a făcut febră și ca e la un pas de moartă. Fiind speriată de cele întâmplate, Claire se întoarce la Lallybroch și constată că rana lui Jamie s-a infectat, însă reușește să-l salveze cu antibioticele pe care le adusese cu ea din secolul XX.

Jamie negociează cu familia lui Laoghaire și îi acordă o compensație în valoare de 1400 lire, ei și celor două fiice ale sale, iar ca să obțină acești bani, el trebuie să plece spre locul unde dosise o comoară. Îi povestește lui Claire cum a descoperit-o (evenimente ce s-au întâmplat în Cercul de piatră 3.1).

După bătălia de la Culloden È™i toate evenimentele întâmplate – Jamie ajunge închis la Ardmuir – acolo unde îl cunoaÈ™te pe lord John Grey È™i leagă acea prietenie ciudată – È™i are È™ansa să îl cunoască pe Dunca Kerr, un bătrân ce face parte din neamul Mackenzie È™i este singurul care cunoaÈ™te unde a ajuns aurul trimis din partea lui Ludovic pentru Charles Stuart È™i iacobiÈ›ii săi. 


Jamie a reușit să evadeze și să descopere comoara despre care auzise, dar pe care a evitat să o folosească și a reușit să o ascundă considerând că familia lui de la Lallybroch trebuie să știe despre ea. Jamie începe să facă un limbaj codificat cu sora lui, Jenny și își trimit scrisori codificate despre comoara descoperită.

Pe parcursul anilor, Ian È™i fiii lui, s-au dus pe insula unde se afla comoara, luau câteva monede È™i bijuterii È™i călătoreau în FranÈ›a, unde vărul lor, Jared Fraser – negustor de vinuri, îi ajutase să schimbe Ã®n mod discret monedele È™i pietrele preÈ›ioase în bani È™i își asumase răspunderea de a-i distribui acelor iacobiÈ›i care aveau mare nevoie de ei.

De această data, Jamie va trebui să facă rost de bani pentru a-I plăti compensația lui Laoghaire și cum el se resimte după ce a fost împușcat, apelează la ajutorul nepotului său, Ian cel Tânăr. Acesta trebuie să înoate o distanță de un kilometru și jumătate, iar Jamie și Claire vor sta cu ochii pe el.

În timp ce ei privreau spre o barcă trasă la mal, din centrul insuliței apare un bărbat care avea sub brat, lădița descrisă de Jamie. Nu au avut timp de gândire, că un al doilea bărbat apare ce căra peste umăr, trupul jumătate gol al lui Ian cel Tânăr. Cei doi s-au urcat pe barcă și s-au îndreptat spre o corabie.


Claire È™i Jaime se vor îndrepta spre Le Havre – unde vor fi aÈ™tepÈ›aÈ›i de Jared Fraser. După notiÈ›ele obÈ›inute de la căpitanul portului Le Havre, descoperă numele corabiei È™i încotro se îndreaptă – Barbados. ÃŽnsă toate corăbiile mergeau spre Indii plecaseră deja de o lună È™i nu au reuÈ™it să primească decât un velier.

ÃŽn afară de Jamie È™i Claire, lor li se alătură È™i echipajul velierului Artemis, dar de asemenea È™i Fergus (tânărul orfan descoperit de Jamie într-un bordel din FranÈ›a acum 20 de ani) È™i tânăra lui soÈ›ie – Marsali – fiica lui Laoghaire, dar È™i 6 contrabandiÈ™ti È™i un chinez.


Unde îi vor purta corăbiile È™i ce vor face mai departe? Va urma o aventură plină de suspans È™i multă acÈ›iune, dar vor fi È™i câteva momente ce vor vă È›ine cu în suspans. Claire È™i Jamie vor face descoperiri È™ocante È™i vor rămâne surprinÈ™i când vor întâlni vechi cunoÈ™tiinÈ›e.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Un alt volum marca Diana Gabaldon ce a reuÈ™it să mă surprindă È™i să mă facă să mă îndrăgostesc È™i mai tare de stilul ei. Știu că seria este destul de lungă – pe lângă multele volumele, ele ajung È™i la 800-900 pagini, dar trebuie să È™tiÈ›i că totuÈ™i Diana reuÈ™este să te È›ină atent, să nu te plictisească È™i îți aducă ceva nou la fiecare pagină.

Mi-a plăcut È™i acest volum pentru că este plin de acÈ›iune în stilul Jamie Fraser, dar È™i pentru partea romantică a poveÈ™tii – am ajuns la concluzia că Claire È™i Jamie reuÈ™esc să trăiască mai multe vieÈ›i prin întâmplările de care ei au parte. Iubirea lor poate trece peste orice, iar viaÈ›a lor poate lua oricând o altă întorsătură.

Recomand continuarea seriei pentru că nu te vei plictisi și te vei bucura de o carte plină de suspans care te va face să vrei să citești din ce în ce mai mult.

I-am oferit pe GOODREADS nota 4 din 5 doar pentru că l-a început am crezut că povestea va fi trasă de păr având în vedere toată aventura È™i răpirea lui Ian cel Tânăr.

Cartea poate fi achiziționată de aici:

emag.ro

libris.ro

nemira.ro

Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**














Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement