Articole noi

6/recent/ticker-posts

Seria Outlander - Cercul de piatra vol.2 - Diana Gabaldon

 Bună, tuturor!

Tocmai ce am terminat de citit partea a doua din Cercul de piatră și am spus să revin cu câteva impresii la cald.

Detalii despre carte:

An apariție: 2017

Editura: Nautilus

Gen: Fantasy

Nr pagini: 528

Jamie Fraser a supravietuit in chip miraculos. Cand descopera minunea, Claire Randall vrea sa i se alature. Trebuie sa atinga iar pietrele de pe Craigh na Dun pentru a ajunge la Edinburgh, in anul 1765. Cei doi nu-si doresc decat sa traiasca o viata linistita. Dar nepotul lui Jamie e rapit de pirati, ceea ce declanseaza o urmarire in care pericolele se tin lant.

Diana Gabaldon isi poarta protagonistii prin mai multe epoci istorice si prin spatii pitoresti, care invita la reverie. In a treia parte din seria de succes Outlander, si iubirea se arata intr-o alta lumina, iar incursiunea in trecut dezvaluie zone nestiute.Poveste:
După ce Claire află că Jamie Fraser a reușit să supraviețuiască bătăliei de la Culloden, ea vrea să i se alăture și reușeste să treacă prin cercul de pietre de la Craigh na Dun și ajunge la Edinburgh, în anul 1765. Reușeste să dea de Jamie, iar aceasta descoperă că Jamie are două noi identități: Alexander Malcom – un respectabil domn ce deține o tipografie, dar și Jamie Roy – un contrabandist de whiskey. După descoperirea făcută și multele informații pe care ei le-au aflat unul despre celălalt, Jamie Roy intră în vizorul agenților vamali care încep să-l urmărească, tipografia îi este incendiată, iar nepotul lui, Ian cel Tânăr (14 ani) este nevoit să ucidă un agent vamal. 

În Cercul de piatră (vol 3.2) evenimentele nu se vor desfășura în parallel – trecut și present, ci numai în secolul al XVIII-lea, anul 1765, unde ne vom bucura de multă acțiune, intrigră, scene erotice și dezvăluiri șocante: Jamie intră într-o încurcătură foarte serioasă și trebuie să se interpună între Claire și Laoghaire, Jamie va avea rău de mare și nu se poate mișca, dar și bineînțeles – Jamie este împușcat și are loc o scenă a delirului.

Evenimentele petrecute în finalul primei părți din Cercul de piatră îi determină pe Claire și Jamie să se îndrepte spre Lallybroch, zona natală a scoțianului, principalul motiv fiind că Acela că trebuie să îl aducă acasa pe Ian cel Tânăr.

După reîntâlnirea șocantă cu rudele lui Jamie, cuplul se retrage într-una din camera cu gândul să recupereze anii pierduți, dar în timp ce fac dragoste, sunt întrerupți de o femeie ce începe să urle – Laoghaire.

Laoghaire este tânăra de 16 ani îndrăgostită de Jamie din volumul 1 – Călătorea; Laoghaire ce acum se aproprie de 40 ani și este schimbată fizic și este o femeie văduvă ce a rămas cu doi copii. După descoperirea făcută de Laoghaire, certurile nu au ezitat să apară și totul a fost la un pas de bătaie, chiar și o posibilă crimă.


Dezamăgită și șocată de descoperirea făcută, Claire pleacă de la Lallybroch, fără știrea lui Jamie, îndreptându-se spre Craigh na Dun, cu gândul să revină la fiica ei, Brianna, în secolul XX.

Claire va fi urmată de Ian Cel Tânăr, băiatul îi mărturisește că Jamie a fost împușcat de Laoghaire, a făcut febră și ca e la un pas de moartă. Fiind speriată de cele întâmplate, Claire se întoarce la Lallybroch și constată că rana lui Jamie s-a infectat, însă reușește să-l salveze cu antibioticele pe care le adusese cu ea din secolul XX.

Jamie negociează cu familia lui Laoghaire și îi acordă o compensație în valoare de 1400 lire, ei și celor două fiice ale sale, iar ca să obțină acești bani, el trebuie să plece spre locul unde dosise o comoară. Îi povestește lui Claire cum a descoperit-o (evenimente ce s-au întâmplat în Cercul de piatră 3.1).

După bătălia de la Culloden și toate evenimentele întâmplate – Jamie ajunge închis la Ardmuir – acolo unde îl cunoaște pe lord John Grey și leagă acea prietenie ciudată – și are șansa să îl cunoască pe Dunca Kerr, un bătrân ce face parte din neamul Mackenzie și este singurul care cunoaște unde a ajuns aurul trimis din partea lui Ludovic pentru Charles Stuart și iacobiții săi. 


Jamie a reușit să evadeze și să descopere comoara despre care auzise, dar pe care a evitat să o folosească și a reușit să o ascundă considerând că familia lui de la Lallybroch trebuie să știe despre ea. Jamie începe să facă un limbaj codificat cu sora lui, Jenny și își trimit scrisori codificate despre comoara descoperită.

Pe parcursul anilor, Ian și fiii lui, s-au dus pe insula unde se afla comoara, luau câteva monede și bijuterii și călătoreau în Franța, unde vărul lor, Jared Fraser – negustor de vinuri, îi ajutase să schimbe în mod discret monedele și pietrele prețioase în bani și își asumase răspunderea de a-i distribui acelor iacobiți care aveau mare nevoie de ei.

De această data, Jamie va trebui să facă rost de bani pentru a-I plăti compensația lui Laoghaire și cum el se resimte după ce a fost împușcat, apelează la ajutorul nepotului său, Ian cel Tânăr. Acesta trebuie să înoate o distanță de un kilometru și jumătate, iar Jamie și Claire vor sta cu ochii pe el.

În timp ce ei privreau spre o barcă trasă la mal, din centrul insuliței apare un bărbat care avea sub brat, lădița descrisă de Jamie. Nu au avut timp de gândire, că un al doilea bărbat apare ce căra peste umăr, trupul jumătate gol al lui Ian cel Tânăr. Cei doi s-au urcat pe barcă și s-au îndreptat spre o corabie.


Claire și Jaime se vor îndrepta spre Le Havre – unde vor fi aștepțați de Jared Fraser. După notițele obținute de la căpitanul portului Le Havre, descoperă numele corabiei și încotro se îndreaptă – Barbados. Însă toate corăbiile mergeau spre Indii plecaseră deja de o lună și nu au reușit să primească decât un velier.

În afară de Jamie și Claire, lor li se alătură și echipajul velierului Artemis, dar de asemenea și Fergus (tânărul orfan descoperit de Jamie într-un bordel din Franța acum 20 de ani) și tânăra lui soție – Marsali – fiica lui Laoghaire, dar și 6 contrabandiști și un chinez.


Unde îi vor purta corăbiile și ce vor face mai departe? Va urma o aventură plină de suspans și multă acțiune, dar vor fi și câteva momente ce vor vă ține cu în suspans. Claire și Jamie vor face descoperiri șocante și vor rămâne surprinși când vor întâlni vechi cunoștiințe.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Un alt volum marca Diana Gabaldon ce a reușit să mă surprindă și să mă facă să mă îndrăgostesc și mai tare de stilul ei. Știu că seria este destul de lungă – pe lângă multele volumele, ele ajung și la 800-900 pagini, dar trebuie să știți că totuși Diana reușeste să te țină atent, să nu te plictisească și îți aducă ceva nou la fiecare pagină.

Mi-a plăcut și acest volum pentru că este plin de acțiune în stilul Jamie Fraser, dar și pentru partea romantică a poveștii – am ajuns la concluzia că Claire și Jamie reușesc să trăiască mai multe vieți prin întâmplările de care ei au parte. Iubirea lor poate trece peste orice, iar viața lor poate lua oricând o altă întorsătură.

Recomand continuarea seriei pentru că nu te vei plictisi și te vei bucura de o carte plină de suspans care te va face să vrei să citești din ce în ce mai mult.

I-am oferit pe GOODREADS nota 4 din 5 doar pentru că l-a început am crezut că povestea va fi trasă de păr având în vedere toată aventura și răpirea lui Ian cel Tânăr.

Cartea poate fi achiziționată de aici:

emag.ro

libris.ro

nemira.ro

Nu uita că mă găsești și pe instagram unde postez zilnic despre cărțile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta și pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

Mulțumesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement