Articole noi

6/recent/ticker-posts

Seria Outlander - Cercul de piatra vol.1 - Diana Gabaldon

Bună, tuturor!
Continuăm astăzi pe blog seria Outlander scrisă de Diana Gabaldon cu volumul III al seriei, un volum de care eu sunt tare încântată.


Detalii despre carte:

An apariție: 2017

Editura: Nautilus

Gen: Fantasy

Nr pagini: 528

Povestea care a stat la baza serialului Outlander


În urmă cu douăzeci de ani, Claire Randall s-a întors în timp și a nimerit în brațele temerarului Jamie Fraser, direct în secolul al XVIII-lea. Apoi s-a întors în vremea ei, purtând în pântece copilul lui și fiind convisă că el și-a pierdut viața în bătălia de la Culloden. Și totuși, din amintirile ei n-a plecat nicicând.

Dar Claire descoperă la un moment dat că Jamie trăiește. Și trebuie să facă o alegere: să rămână în secolul ei, împreună cu fiica iubită, ori să se întoarcă în veacul lui.Scoția măcinată de comploturi, patimile și durerile eronei nu mai contenesc, intrigile se țin lanț. Călătoria în necunoscut ăi poate aduce iubirea înapoi sau o poate spulbera pe vecie.

Din seria Outlander fac parte:

Partea I: Calatoarea

Partea II: Talismanul

Partea III: Cercul de piatra - Volumul I

ParteaIII: Cercul de piatra – Volumul II

Partea IV:Tobele toamnei – Volumul I

Partea IV:Tobele toamnei – Volumul II

Partea V:Crucea de foc - Volumul 1

Partea V:Crucea de foc - Volumul 2

Partea VI:Prin zapada si cenusa - Volumul 1

Partea VI: Prin zapada si cenusa - Volumul 2

Poveste:

Cercul de piatră este împărțit în două volume, ce prezintă acțiuni diferite: anul 1968 și cel din trecut care prezintă evoluția lui Jamie în cei douăzeci de ani care trecuseră atunci când Claire plecase – din anul 1746 până în anul 1766. 

Acțiunea din prezent continuă de unde a rămas “Talismanul” și ne dezvăluie unele lucruri: Brianna află că Frank nu e tatăl ei natural, iar tatăl adevărat este un fost scoțian din Highland ce a trait în urmă cu 200 de ani; descoperă că inelul de argint al lui Claire are un semn ce îi dovedește autenticitatea poveștii; tânărul istoric Roger Wakefield (cel care o ajută să descopere dacă Jamie Fraser este în viață) află că este strănepotul lui Dougal Mackenzie (unchiul lui James Fraser) și al lui Gellis Duncan. Cea mai mare descoperire este făcută de Roger – el găsește documentul care arată că James Fraser a reușit să îi scoată pe bărbatii de la Lallybroch de pe câmpul de luptă, i-a salvat de la Culloden și i-a dus pe drumul spre casă.

În același timp, ne lovim și de câteva flashback-uri din perioada în care Claire a revenit în secoulul XX: reîntâlnirea cu Frank, discuțiile despre dispariția ei și convingerea lui Frank că ea inventează acele povești din cauza șocului traumatic, dezvăluirea faptului că este însărcinată și că s-a îndrăgostit de altcineva, nașterea Briannei, căsnicia cu Frank, certurile din ultima perioadă din cauza fetiței (Frank nu suporta idea că soția lui o privea pe Brianna cu dor deoarece ea seamănă leit cu tatăl ei – James Fraser).


Totuși, cred că vreo să știi ce s-a întâmplat cu James Fraser – povestea din trecut (secolul XVIII-lea) – nu am să dezvălui foarte multe lucruri pentru că povestea lui este una interesantă, dar uite câteva detalii: după lupta pierdută de la Culloden, unde foarte mulți oameni ai armatei Highland au fost omorâți, câțiva dintre arendași reușesc să scape. Jamie a fost rănit la picior și nu se mai poate deplasa, dar a fost găsit de oamenii lui. Cei optsprezece ofițieri iacobiți care au reușit să scape măcelului, s-au adăpostit într-o fermă din apropierea landei. Acolo au avut parte de mari suferiți din cauza rănilor neîngrijite, slăbiți de frig și oboseala vreme de două zile. James se gândea că poate muri liniștit pentru că făcuse tot ce putuse pentru ca draga lui soție să fie în siguranță.

 Au fost prinși de lord Malton, comandant al unui regiment de infanterie sub Cumberland, care primise ordinul să execute neîntârziat orice persoană care se dovedea că a participat la rebeliunea trădătoare recent înăbușită. Scoțienii au fost acuzați de trădare, scoși unul câte unul din casă și executați. Atunci când maiorul descoperă că James Fraser, stăpânul de la Broch Tuarach, își dă seama că nu-l poate omorî ca pe ceilalți deoarece și-a amintit că acest iacobit l-a prins cândva pe John Grey, fratele lui mai mic, și în loc să îl împuște, i-a cruțat viața și l-a dus înapoi la camarazii lui impunând așadar o mare datorie de onoare asupra familiei. Malton nu îl poate împușca fără a dezonora jurământul fratelui său, așadar este obligat să îi cruțe viața lui Fraser și drept urmare, a omis numele lui din lista trădătorilor executați la fermă și i-a aranjat transportul până la moșia lui.


Mai departe în carte, asistăm la toate chinurile indurate de Fraser, imediat după cele întâmplate la Culloden, supraviețuirea, anii cât a fost fugar, fiind silit să stea ascuns într-o peșteră de pe proprietatea lui, timp în care englezii au scotocit Highlands în căutarea fugarilor care îl sprijiniseră pe Charles Stuart, perioada de detenție, prietenia ciudată pe care o leagă cu maiorul John Grey ( fratele cel mic al lui lord Malton).


Între timp, Claire, Brianna și Roger încearcă să descopere adevărul. Deși James a reușit să evadeze, era rănit și ar fi putut să moară curând după aceea, mai ales că în Highlands izbucnise foametea. Claire este din ce în ce mai ingrijorată și se gândește dacă nu cumva viața lui fusese irosită într-o celulă de închisoare or murise într-o temniță.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Seria Outlander continuă să mă uimească de la un volum la altul. Diana Gabaldon reușește să te țină în suspans și să treci prin diferite stări, desi volumele sunt stufoase.

Îmi place din ce în ce mai mult cum este prezentată acțiunea, Claire este într-adevăr o femeie ce luptă pentru iubirea vieții ei și dorește să se reîntâlnească cât mai curând cu Fraser, iar James suferă enorm după plecarea lui Claire.

Toate volumele de până acum sunt pline de aventură, romantism, intrigă, mister, legend și au reușit să mă fascineze prin modul în care autoarea trece de la o perioadă de timp la alta.

Chiar dacă sunt foarte multe detalii și volumele au destul de multe pagini, recomand această serie indifferent că ești iubitor de fantasy sau nu. 

I-am oferit pe GOODREADS nota 5 din 5 pentru că volumul este plin de aventură. 


Cartea poate fi achiziționată de aici:

Nu uita că mă găsești și pe instagram unde postez zilnic despre cărțile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta și pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

Mulțumesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**
 
 

 

Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement