Articole noi

6/recent/ticker-posts

Prietena mea geniala #1 - Elena Ferrante [Tetralogia Napolitana - serie]

 Bună, tuturor! 

După cum știți, mie îmi place foarte mult să citesc serii de cărți, și cum am terminat Outlander, am zis să încep o nouă serie.


Detalii despre carte:

An apariție: 2015

Editura: Pandora M

Gen: Beletristica

Nr pagini: 336

AcÈ›iunea tetralogiei începe în anii 1950, într-un cartier sărac, dar plin de viață, din mahalalele oraÈ™ului Napoli, È™i acoperă aproape È™aizeci de ani, pe măsură ce protagonistele – Lila, cea impulsivă È™i întreprinzătoare, È™i Elena, povestitoarea îndrăgostită de romane – devin femei, soÈ›ii, mame È™i apoi stăpânele propriilor vieÈ›i, legate în tot acest timp de o prietenie profundă È™i deseori conflictuală.

Prietena mea genială, cel dintâi volum al tetralogiei, le urmărește pe Lila și pe Elena de la prima lor întâlnire decisivă, când aveau zece ani, apoi în anii de școală și de-a lungul perioadei zbuciumate a adolescenței.
Prin viețile acestor două femei, Ferrante spune povestea unui cartier, a unui oraș si a unei țări, o poveste ce suferă transformări care, la rândul lor, influențează puternic relația dintre protagoniste.

Din serie fac parte următoarele volume:
1. Prietena mea genială - recenzia
2. Povestea noului nume - recenzia
3. Cei care pleacă È™i cei care rămân - recenzia 
4. Povestea fetiței pierdute - recenzia

Poveste:


Povestea celor două prietene este relatată din perspectiva Elenei care este un narator obiectiv ce prezintă atât ce simte și vede ea, cât și viziunea și sentimentele celorlalte personaje.

În primul volum avem o privire e ansamblu în copilăria celor două, a fraților și colegilor de școală. Prin ochii Elenei, vedem lumea din suburbiile Napoli în care femeia trebuie să fie supusă și uneori abuzată. Cele două prietene Elena Greco și Rafaella Cerullo, trăiesc în copilărie și adolescență într-un cartier sărac din Napoli al anilor 50.

Povestea începe cu acțiunea din prezent și urmărește vestea pe care Rino, fiul Lilei, îi dă o veste Elenei: Lila dispăruse de două săptămâni, încercând să-și ascundă întraga existență din casa în care a locuit: s-a decupat din fotografii, a plecat cu toate lucrurile ei.


Gândurile mele după terminarea cărții:

De la primul volum, am știut că o să-mi placă povestea. Am tot auzit povești despre ea și păreri diferite, dar pe mine m-a câștigat.

Elena Ferrante are un stil de scriere foarte lin, povestea curge fără să-È›i dai seama. AcÈ›iunea este foarte clară È™i bine conturată, personajele prezintă o personalitate puternică, iar de cele două protagoniste te vei îndrăgosti instant. 

Orice mișcare de a ei transmitea faptul că nu folosea la nimic să îi faci rău pentru că, oricum ar fi ieșit lucrurile, ea ar fi găsit modalitatea prin care să te facă și mai mult să suferi.

Sinceră să fiu, nu È™tiu care-mi place mai mult. Lila este impulsivă È™i intreprinzătoare, iar Elena este opusul, ea fiind indrăgostită de cărÈ›i.  

Elena trăieÈ™te mereu în spatele prietenei ei, care este o fată È™i inteligentă ce atrage mereu atenÈ›ia datorită sclipirii ei. 

Mi-a plăcut mult cum povestea s-a împletit: de la acÈ›iunea È™i copilăria plină de lipsuri È™i simplitate, la adolescență unde acÈ›iunea se desfăsoară sub forma unui manifestări È™i acÈ›iuni din vremea noastră. 

Recomand cartea tuturor celor care vor să descopere o poveste scrisă despre primele iubiri È™i frumuseÈ›ea prieteniei. 

I-am oferit pe GOODREADS nota 5 din 5 pentru că primul volum a fost neaÈ™teptat de bun È™i povestea foarte bine scrisă.

Cartea poate fi achiziționată de aici:

elefant.ro

carturesti.ro

libris.ro

emag.ro

Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 


MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement