Articole noi

6/recent/ticker-posts

Cei care pleaca si cei care raman #3 - Elena Ferrante [Tetralogia Napolitana - serie]

Bună, tuturor!

Revin astăzi pe blog cu un nou articol pentru voi și continuăm Tetralogia Napolitană cu al 3-lea volum. Un volum care nici el nu s-a lăsat mai prejos și a venit cu multe situații neprevăzute.


Detalii despre carte:

An apariție: 2016

Editura: Pandora M

Gen: Beletristica

Nr pagini: 408

În al treilea roman al Tetralogiei Napolitane, Elena și Lila, cele două fete cu care cititorii au făcut cunoștiință în Prietena mea geniala, au devenit femei. Lila și-a părăsit soțul și confortul material, iar acum muncește în condiții foarte dure. Elena a studiat la școala Normală din Pisa și a publicat un roman de succes, care i-a deschis ușile saloanelor selecte. Amândouă au refuzat să se complacă într-o viață plină de nefericire, ignoranță și supunere, îmbrățișând în schimb numeroasele oportunități ale anilor ’70. 
În continuare le leagă o prietenie profundă, de nezdruncinat.

Din serie fac parte următoarele volume:

1. Prietena mea genială - recenzia

2. Povestea noului nume - recenzia

3. Cei care pleacă și cei care rămân - recenzia 

4. Povestea fetiței pierdute - recenzia

Poveste:

Povestea celor două prietene continuă și urmărim cum destinele Lilei și Elenei din jurul vârstei de douăzeci și treizeci de ani, își schimbă direcția. 
Fundalul social este unul plin de inegalități sociale și se transformă în evenimente profunde și dramatice, iar Elena cu multă sinceritate, își prezintă propriile fapte și gânduri din anumite momente cheie din viața ei.

În acest volum, accentul cade pe viața Elenei departe de Napoli, Lila rămâne totuși un personaj central care influențează în continuare deciziile Elenei.


Timpul a trecut, iar Elena a fost răsplătită pentru toată munca și timpul petrecut învățând, ea atinge apogeul succesului. Din fetița timidă cu o inimă mare, ea ajunge să devină o femeie uimitoare, ce este capabilă să înfrunte greutățile vieții. 

În același timp, Lila își urmează și ea propria cale și vedem cât de diferite sunt cele două prietene. Deși în volumele precedente, o vedem pe Lila transformându-se de la fetița rea din cartier, la o doamnă, ea devine o mamă singură ce muncește din răsputeri pentru a se menține pe linia de plutire. Are un loc de muncă, băiatul ei crește, iar relația ei cu Enzo rămâne neschimbată.

Gândurile mele după terminarea cărții:

După ce am terminat de citit și cel de al treilea volum din tetralogie, am rămas cu multe întrebări. Cele două fete au destine diferite total neașteptate, și sinceră să fiu, Elena este de departe personajul meu preferat. Deși ia unele decizii total nepotrivite și reușește să dea cu piciorul anumitor momente (veți vedea și în ultimul volum), dă dovadă de curaj și ambiție. 


Despre Lila ni se spune în continuare că este o persoană cu o inteligență sclipitoare, dar în același timp, mi se pare că se complace în situația ei actuală și nu dă dovadă de inteligența de care ni se spune. Chiar dacă a luat decizii proaste (la fel ca și Elena), dă dovadă de invidie și vulgaritate în unele situații.

Mă simțeam ca o picătură de ploaie pe o pânză de păianjen și eram atentă să nu alunec.
Romanul este unul intens cu acțiune și fapte ce te pun pe gânduri, iar personajele se află în continuă mișcare și evoluție. Deși a fost construit pe mai multe planuri, eu aș fi văzut puțin diferit destinele celor două prietene. Acțiunea este una complexă, personajele sunt bine conturate în continuare, iar planul și imaginea socială a Italiei prezentată în ansamblu, ne duce într-un ritm alert, iar paginile zboară pe nesimțite.

I-am oferit pe GOODREADS nota 5 din 5. 


Cartea poate fi achiziționată de aici:


Nu uita că mă găsești și pe instagram unde postez zilnic despre cărțile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta și pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 


Mulțumesc că ai citit până aici! ❤️**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement