Articole noi

6/recent/ticker-posts

[Recenzie] Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

 Bună, tuturor! 

Am terminat recent de citit Băiatul cu pijamale în dungi - John Boyne și a reușit să mă impresioneze cu un final total neașteptat.

Detalii despre carte:

An apariție: 2016 (original apărută în 2006)

Editura: RAO

Gen: Literatură Universală

Nr pagini: 224

Aceasta este povestea unui băieÈ›el german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraÈ™, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuință adevărată È™i unde în spatele unor garduri nesfârÈ™ite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaÈ›i în pijamale în dungi. Bruno se străduieÈ™te să înÈ›eleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuieÈ™te despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. PorneÈ™te aÈ™adar să exploreze împrejurimile È™i zăreste un punct, care devine o pată È™i o pată care devine un băiat.

Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, această carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe să intrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevărul. John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971. A scris nenumărate cărți și povestiri pentru copii.

Poveste:

Bruno este un băieÈ›el de 9 ani ce este nevoit să se mute împreună cu familia sa, într-o nouă casă la "Out-With" (Auschwitz). Tatăl lui Bruno este avansat ca È™i comandant È™i este acum responsabil de lagăr. 

Ajunsi la Out-With, Bruno descoperă casa lor ca fiind singura din zonă, el neavând acum cu cine să se joace. Fiind în camera lui atunci când s-au mutat, el descoperă că lângă casa lor, în depărtare, se vede o clădire mare cu oameni ce sunt îmbrăcaÈ›i ciudat, oameni cu pijamale în dungi. 

După descoperirea oamenilor cu pijamale, el decide că nu îi place noua locuință și încearcă să discute cu părinții lui. Nemulțumit de părerile contrare ale părinților, el decide să înceapă explorerea zonei pentru a afla mai multe și pentru a-și face prieteni.

Explorând zona, el zăreÈ™te un punct, care devine o pată, o pată care devine un băiat evreu pe nume Shmuel. Shmuel se afla pe partea cealaltă a gardului, îmbrăcat în pijamele cu dungi. 

Cei doi se împrietenesc È™i ajung să se întâlnească zilnic la gard, unde poartă tot felul de discuÈ›ii despre lucrurile care li s-au întâmplat până în acel moment. 

Bruno ajunge să îi aducă zilnic de mâncare aÈ™a cum poate, deÈ™i uneori încearcă să se ascundă de locotentul Kotler, dar È™i de părinÈ›ii lui. 

Bruno decise să întocmească o listă proprie, o listă a motivelor pentru care nu-l plăcea pe locotentul Kotler. Întâi faptul că nu zâmbea niciodată și întotdeauna arăta ca și cum încerca să găsească pe cineva căruia să îi frângă voința. În rarele ocazii când vorbea cu Bruno, îi spunea "omulețule" ceea ce era extrem de neplăcut deoarece, așa cum subliniase mama, încă nu terminase de crescut. Ca să nu mai amintească de faptul că se afla în permanență în camera de zi împreună cu mama și făcea glume cu ea, iar mama râdea la glumele lui mai mult decât ale tatei.

Sfârșitul este neașteptat din orice punct de vedere, bazându-se pe ultima întâlnire pe care Shmuel și Bruno au plănuit-o împreună.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Este o poveste extraordinară din toate punctele de vedere. O poveste construită pe inocenÈ›a unor copii, ce poate da foarte multe lecÈ›ii de viață. 

Personajele sunt foarte bine conturate, Bruno prezintă o dovadă de umanitate, chiar dacă tatăl lui este nazist. 

Mi-a plăcut povestea celor doi, am citit pe nerăsuflate cartea, iar finalul a fost cel care m-a zguduit. 

Finalul reprezintă adevărata prietenie, o prietenie puternică ce nu se lasă influențată de războiul din jur și nici de diferențele rasiale dintre oameni.

Recomand cartea tuturor celor vor o poveste emoționantă despre prietenie, curaj și umanitate.

Cartea poate fi achiziționată de aici:

elefant.ro

carturesti.ro

emag.ro

Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**

 





Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement