Articole noi

6/recent/ticker-posts

Orasul fetelor - Elizabeth Gilbert

 Bună, tuturor!

Am revenit astăzi pe blog cu un nou articol pentru voi. În ultima perioadă am tot citit ficțiune, iar pe mine personal nu m-a atras.


Detalii despre carte:

An apariție: 2019

Editura: Humanitas

Gen: FicÈ›iune

Nr pagini: 412

Un roman delicios despre glamour, sex și aventură, despre o tânără care descoperă că pentru a fi om bun nu este neapărat nevoie să fii fată cuminte.

Elizabeth Gilbert se întoarce la ficÈ›iune cu o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ’40. Spusă într-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai în vârstă care priveÈ™te în urmă la propria tinereÈ›e cu un amestec de bucurie È™i regret, OraÈ™ul fetelor explorează teme ca sexualitatea È™i promiscuitatea feminină, dar È™i idiosincraziile iubirii adevărate.
ÃŽn 1940, Vivian Morris are 19 ani È™i tocmai a fost dată afară de la Vassar College după o evoluÈ›ie dezamăgitoare în primul an. PărinÈ›ii, oameni cu stare, o trimit în Manhattan să locuiască cu mătuÈ™a ei, care deÈ›ine Lily Playhouse – un teatru de varieté în centrul insulei. Acolo, Vivian face cunoÈ™tință cu un întreg univers de personaje neconvenÈ›ionale È™i charismatice – animatoare mereu puse pe distracÈ›ie, un actor sexy, o mare doamnă a actoriei, un Don Juan scenarist, o administratoare strictă. Când Vivian comite o greÈ™eală care provoacă un scandal profesional, noua ei viață se răstoarnă cu susul în jos, iar consecinÈ›ele le va înÈ›elege de-abia ani È™i ani mai târziu. ÃŽn cele din urmă însă, toate acestea o vor face să vadă cu alÈ›i ochi genul de viață pe care È™i-l doreÈ™te – È™i genul de libertate de care are nevoie. Mai mult, experienÈ›ele tinereÈ›ii o vor conduce la iubirea vieÈ›ii ei, o iubire cu totul ieÈ™ită din comun.
Toată lumea trebuie să plece de la masă cu senzația că a fost tras pe sfoară. Așa poți fi liniștit că nimeni nu a fost păcălit și nimeni nu e cu adevărat avantajat.
Poveste:

Cartea prezintă acțiunea ce se desfășoară de-a lungul câtorva decenii, la început prezentâdu-ne lumea boemă a anului 1940, cu petreceri și viața de noapte plină de distracții. Atmosfera se schimbă atunci ce războiul se întinde și afectează America. Tensiunea se simte în aer și ne lovim de sacrifiicile făcute de cei de pe front, cât și de cei rămași acasă.

După ce războiul s-a terminat, observăm cum lumea se schimbă, vechea lume dispare ușor cu ușor, iar noua lume este cea care se instalează.

Povestea este scrisă din perspectiva lui Vivian Morris, sub forma unei scrisori, pe care o trimite fiicei unui bărbat, ce a jucat un rol important în viața lui Vivian.

În scrisoarea prezentată, Vivian își rememorează toată viața ce a început în anul 1940 (atunci cînd pleacă la mătușa ei) până în prezent (anul 2009).

Vivian provine dintr-o familie bogată, care îi oferise tot confortul, fără a-i asigura în schimb, dragostea și căldura de care un copil are nevoie.

Vezi, de asta abia aștept să cresc. Că să nu mai fiu la mila unora care habar nu au ce fac.

După ce bunica ei a murit – cu care a avut o strânsă legătură È™i care a învățat-o tainele croitoriei – Vivian cade într-o stare atipică ce îi afectează toată viaÈ›a: pică primul an de la Vassar College. Familia ei fiind supărată pe ea È™i neÈ™tiind cum să  o motiveze, o trimit la New York să locuiască împreună cu Peg, mătula ei, care deÈ›ine Lily Playhouse – un teatru. Vivian reuÈ™eÈ™te să intre într-o lume colorată, ce a fascinat-o imediat. Oare va reuÈ™i Vivian să devină mai motivată să-È™i schimbe viaÈ›a È™i să se întoarcă la Vassar College? Sau va cădea în plasa vieÈ›ii de noapte ce o prezintă New York-ul? 

Unele lucruri nu se pot repara. Unele greșeli nu se pot îndrepta - nici prin trecerea timpului, nici prin cele mai înflăcărate dorințe ale noastre.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Sinceră să fiu, pe mine nu m-a atras deloc povestea lui Vivian. Autoarea o prezintă pe Vivian drept eroină, dar îi expun și momentele în care ea este vulnerabilă și demnă de dispreț.

Povestea este ușor plictisitoare la început, dar cu timpul te face să vrei să o citești. Din păcate, nu a fost pe gustul meu - strict firul poveștii. Probabil într-o altă etapă a vieții, mi-ar plăcea, dar momentan sunt "fixată" să citesc thrillere sau fantasy / ocazional romance, nu genul acesta de roman.

O recomand dacă totuÈ™i eÈ™ti în căutare de un roman captivant, ce prezintă viata unei tinere ce ajunge uneori în anumite situaÈ›ii în care toÈ›i ajungem la un moment dat când suntem tineri È™i naivi. Dragostea, prietenia, situaÈ›ii neprevăzute, trădare È™i o legătură pe viață - cam asta ne oferă romanul.


                               I-am oferit pe GOODREADS nota 3 din 5.

Cartea poate fi achiziționată de aici:

librex.ro

elefant.ro

humanitas.ro

emag.ro

libris.ro

carturesti.ro

 Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**



Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement