Articole noi

6/recent/ticker-posts

Fetita pe care au lasat-o in urma - Roxanne Veletzos

 Bună tuturor!

Revin astăzi pe blog cu o nouă recenzie pentru voi. De data asta nu continuăm seria Outlander (în curând vor veni și următoarele volume), dar până atunci am zis să vă prezint o nouă poveste, o poveste ce pe mine m-a captivat.

Detalii despre carte:

An apariție: 2019

Editura: Litera

Gen: Beletristica - Moderni, Contemporani

Nr pagini: 304

Într-o noapte friguroasă din ianuarie 1941, o fetiță evreică este găsită pe treptele unui bloc din București. De vreme ce România s-a aliat recent cu naziștii, populația evreiască este în mare pericol, persecuțiile fiind din ce în ce mai violente. Fetița este plasată într-un orfelinat și adoptată în cele din urmă de un cuplu înstărit, fără copii, care îi pune numele Natalia. Pe măsură ce se obișnuiește cu noua ei viață, fata uită cu totul de părinții care au fost forțați să o părăsească. Se gândește la ei chiar și mai puțin când România intră sub ocupația sovietică.

Deși Natalia crește într-o lume sumbră și fără speranță, urme ale identității ei străpung suprafața vieții de zi cu zi, conducând treptat la o descoperire care îi va schimba destinul. Se îndrăgostește în secret de Victor, un tânăr impetuos care devenise prieten de familie cu mult timp în urmă, când era doar un student sărac. Natalia împlinește douăzeci de ani, iar ea și Victor, acum un important funcționar în regimul comunist, se întâlnesc din nou. De data aceasta, au o aventură pasională, în ciuda obstacolelor care îi înconjoară și a secretlor întunecate ale lui Victor.

Când Nataliei îi este oferită brusc È™ansa unică la libertate, Victor este hotârât să o ajute să scape, chiar dacă asta înseamnă să o piardă. Natalia trebuie să ia o decizie dureroasă: să râmână în BucureÈ™ti cu părinÈ›ii adoptivi È™i cu bărbatul pe care a ajuns să îl iubească sau să profite de È™ansa de a-È™i trăi viaÈ›a în cele din urmă È™i de a se confrunta cu enigma dureroasă a trecutului ei. 

Poveste:

În anul 1941, un cuplu tânăr din București este constrâns de a-și abandona fiica într-o scară de bloc pentru a se salva și a-i oferi o șansă mai bună la viață, într-o noapte friguroasă de ianuarie. Fetița ajunge la un orfelinat, iar de acolo viața ei i-a o întorsătură mai bună: este adoptată de Anton și Despina Groza, un cuplu înstărit din lumea burgheză care o înconjoară pe micuță cu toată dragostea lor. Natalia are parte de o copilărie minunată alături de familia ei adoptivă, însă din păcate, războiul bate la ușă, iar cei trei vor trăi momente de groază printre bombardamentele germanilor.

Nici nu au scăpat de război, că o altă veste necruțătoare le bate la ușă: România se află acum sub controlul Sovieticilor.

Despre Despina aflăm că venea dintr-o familie înstărită de greci, care s-au stabilit în România. Anton fusese un orfan sărac, dar care reușește prin inteligenta să ajungă pe scara socială. Căsătoria lor a fost făcută din iubire, dar un necaz a dat peste ei: nu puteau avea copii. Dar asta s-a schimbat în momentul în care Natalia a fost adoptată.

Din nevoie, cuplul află cine au fost părinții Nataliei, iar Despina încearcă din răsputeri să o protejeze pe Natalia și nu îi permite trecutului să se amestece.

Un alt personaj apare în viața lor - Victor Dimitrov - un student sărac ce locuiește deasupra magazinului lui Anton. Văzându-l flămând și lipsit de posibilități materiale, Anton îl ia sub aripa lui văzânt ce calități și potențial are.

Natalia este impresionată de Victor și calitățile lui, care îi acordă multă atenției fetiței, ascultând-o cum cântă la pian (pasiunea Nataliei). Familia Groza trece treptat prin nedreptatea regimului comunist, iar lipsurile încep să se instaleze: cei trei sunt evacuați din casa lor și obligați să trăiască într-un apartament la comun. Între timp, Victor urcă pe scara socială și devine influent politic.

Gândurile mele după terminarea cărții:

FetiÈ›a pe care au lăsat-o în urmă e genul de lectură pe care nu o poÈ›i lăsa din mână atunci când începi să o citeÈ™ti. Am fost impresionată atât de povestea personajelor în parte, cât È™i de toată acÈ›iunea È™i fundalul politic din România. 

Ajungem la concluzia din nou, că România a fost o țară chinuită tot timpul, iar uneori îmi lasă impresia că Românii nu au fost niciodată liberi: tot timpul sub controlul cuiva.

La început, mi-a plăcut cum a fost descris Bucureștiul aniilor '40, dar cu timpul descoperim cu totul și cu totul altă lume.

Avem spre final și o poveste de dragoste, care din păcate nu s-a concretizat, deși toată povestea în sine pare de genul dragostei platonice.

Recomand cartea tuturor cititolor pentru că este o lectură ce te trece prin toate stările, ajungi să trăieÈ™ti cot la cot cu personajele È™i să te imaginezi în situaÈ›iile date. 

I-am oferit pe GOODREADS nota 5 din 5 pentru că este o lectură foarte bună pe care cu siguranță o vei citi È™i a doua oară È™i poate fi citită de oricine indiferent de vârstă.

Cartea poate fi achiziționată de aici:




Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**







Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement