Articole noi

6/recent/ticker-posts

O mie nouă sute optzeci și patru - George Orwell - Recenzie

 Bună tuturor și La mulți ani! 

Nu ne-am mai auzit de mult pe blog, dar am luat o mică pauză pentru a-mi aduna inspirația.

Am pornit un nou Reading Challenge - în cazul în care sunteți interesați, găsiți pe instagram mai multe detalii.

Detalii despre carte: 

An apariție: 2016

Editura: Polirom

Gen: Beletristică - Literatura Universală

Nr pagini: 320

Winston Smith este un personaj obișnuit: el urăște, iubește și muncește ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul că trăiește într-o lume infernală, în care a urî, a iubi sau a munci sunt gânduri venite dintr-un efort supraoemenesc al fiecărei clipe. 

Romanul O mie nouă sute optzeci și patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naștere al unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit firești. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentalul propagandei este odioasa "neolimba", o limbă robotizată care completează imaginea din lumea ordonată științific după voința Fratelui cel Mare, care spune că "războiul este pace, liberatea este sclavie, ignoranța este putere".

Nu, răspunse el ceva mai încrezător. Așa-i. Nu pot ajunge în mintea ta. Dacă simți că merită să-ți păstrezi umanitatea, chiar și atunci când nu duce la nimic, i-ai învins.

Poveste:

Povestea prezintă viața lui Winston Smith începând din 1984, după ce lumea suferise un război atomic. Viața lui în fostul Regat Unit, i-a permis să învețe foarte multe despre trecut și observe cum guvernul ținea sub control clasa de jos.

Totuși, ori de câte ori fata se afla prin preajmă, Winston continua să simtă o tulburare ciudată în care se amestecau atât teama, cat și ostilitatea.

Winston decide la un moment dat să scrie în secret o serie de jurnale în care să critice partidul și să declanșeze o revoluție, conștient fiind de pericolul la care se expune. În paralel, el are o relație cu Julia, fostă rebelă, relație pe care se străduiește să o țină ascunsă.

Gândurile mele după terminarea cărții:

A fost o provocare să citesc O mie nouă sute optzeci și patru. Este o carte pe care nu ai voie să o ratezi și din care vei învăța și vei înțelege cât de fină este lina dintre libertate și controlare socială, cât și pierderea identității și spălarea pe creier.

Ce mi-a plăcut: 

Stilul autorului este inconfundabil. Sunt prezentate detalii ce m-au condus cu gândul la comunism (deși nu l-am trăit, am reușit să înțeleg ce se afla în spatele lui), deși lucrurile aici sunt mult mai rele și mai grele. 

Cartea este inspirată din realitate și te ajută să îți pui multe semne de întrebare. E genul de poveste ce te lasă pe tine să tragi concluzii la final și să alegi tu finalul pentru tine.

Ce nu mi-a plăcut:

 Pe la mijlocul cărții, ai impresia că povestea se pierde pe alocuri. Sunt multe aspecte pe care nu le poți înțelege dacă nu ai un soi de inteligență intelectuală pe care o dobândești doar după foarte multe cărți citite.

O recomand celor care au nevoie de o conștientizare asupra importanței libertății de a gândi și de a trăi. 

Cartea reflectă realitatea actuală și nu numai! 

I-am oferit pe GOODREADS nota 4 din 5 pentru că este o carte greu de digerat și care m-a lăsat la final cu multe goluri interioare și întrebări la care nu am reușit să găsesc un răspuns.

Cartea poate fi achiziționată de aici:




Nu uita că mă găsești și pe instagram unde postez zilnic despre cărțile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta și pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

Mulțumesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**




Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement