Articole noi

6/recent/ticker-posts

Acolo unde canta racii - Delia Owens - Recenzie

Bună, tuturor! 

Finalul anului se aproprie cu pași rapizi și eu mi-am propus să vă prezint penultima carte pe care eu am citit-o în acest an. Îmi propusesem inițial să citesc 30 de cărți, dar am reușit doar 18/30. Sper să se schimbe lucrurile de sărbători.


Detalii despre carte:

An apariție: 2018

Editura: Pandora

Gen: Beletristică / Ficțiune

Nr pagini: 448

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o inchipuie lumea. Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxuriantă de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de pe canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor ce trăiesc în natură. Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar nu după mult timp, ceva cu totul neprăvăzut îi sfărâmă noua existență.

Poveste:

Acolo unde cântă racii este un roman fascinant ce ne poartă în inima naturii, acolo unde totul este sălbatic. Mlaștina este locul unde se petrece cea mai mare parte a acțiunii și reprezintă un personaj important al poveștii.

Firul narativ este împărÈ›it în două: prezent È™i trecut, dar care se unesc la final. 

Prezentul este descris ca fiind în anul 1969, cu doi adolescenți sub un foișor de foc ce descoperă cadavrul lui Chase Andrews, un tânăr ce se însurase de curând cu o fată de familie. Absența oricărei urme de jur împrejur, nici măcat a tălpilor lui Chase, devine un subiect bizar pentru toată lumea. Se vorbea pe la colțuri că Fata Mlaștinii ar fi responsabilă de crimă.

Trecutul începe în anul 1952, când facem cunoÈ™tiință cu Kya, o fetiță brunetă cu ochi negri, în vârstă de 6 ani, care locuia într-o colibă din mlaÈ™tină alături de parinÈ›i È™i cei patru fraÈ›i. ÃŽntr-o zi, Kya este părăsită pe neaÈ™teptate de mama ei. Mămica a plecat într-o dimineață cu o valiză albastră în mână, încălÈ›ată cu pantofii ei buni de imitaÈ›ie de piele, fără să privească în spate È™i să-i facă cu mâna. 

Kya a așteptat zile, luni și chiar ani ca mămica să se întoarcă. Rând pe rând, Kya a fost părăsită și frații ei, inclusiv de Jodie - fratele ei preferat - cu șapte ani mai mare, cel mai apropiat de vârstă de ea. Kya a înțeles că toți plecaseră din cauza tăticului, care era violent și abuziv, însă ea nu înțelegea de ce nimeni nu dorise să o ia cu el.

O vreme Kya a locuit împreună cu tatăl ei, al căruit venit era o pensie de veteran de război. La începutul săptămânii, îi arunca câte un dolar pe masă, din care Kya, trebuia să-și procure singură de mâncare, după care dispărea cu zilele. Tatăl ei nu își pusese niciodată problema că fiica lui va trebui să meargă la școală.

Pe când avea 7 ani, Kya fusese căutată de doi inspectori È™colari, care o convinseseră să meargă la È™coală, promițând că-i va învăța lucruri noi È™i că va primi un prânz gratis. 

În vara următoare, Kya a petrecut o scurtă perioadă alături de tatăl ei, care a fost înduioșat atunci când a găsit masa aranjată festiv și casa curățată lună. El a luat-o pe Kya de câteva ori cu barca, să o învețe să pescuiască. Aceste momente s-au întrerupt brusc atunci când tatlă a primit o scrisoare de la mama Kyiei. Fără a-i spune ce conținea, a rupt-o în bucăți și a ars-o, căzând ulterior din nou în patima băuturii și neglijând-o din ce în ce mai mult pe Kya, până când a dispărut și el.

Pierzând puÈ›inii bani pe care îi lăsa tăticul în fiecare săptămână, Kya a rămas în scurt timp fără chibrituri, fără lumină, nemaiavând kerosen, iar de mâncare trebuia să se mulÈ›umească doar cu ce culegea sau prindea singură. 

Fiind o luptătoare, Kya a găsit o metodă de a face bani, culegând midii È™i vânzându-i-le lui SăltăreÈ›u. 

Zilele au trecut, iar viața Kyiei începe să se contureze: întâlnește după mulți ani pe cineva care o face să se simtă iubită și apreciată, ceva ce ea nu mai visase de foarte mult timp.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Am rămas surprinsă de felul în care a fost scris romanul. Este un roman captivant, despre rasism, sexism, prejudecăți, nesiguranță, independență. 

Îmi place că este ușor de citit, dar cu destul de multe învățături emoționale și care îți va rupe sufletul dacă ești sensibil.

Kya este un personaj remarcabil, o persoană ce reuÈ™eÈ™te să se dezvolte cu ajutorul oamenilor ce o iubesc, dar care, ne dovedeÈ™te că uneori te poÈ›i descurca È™i singur, fără ajutorul nimănui, atunci când te ai doar pe tine. 

Recomand cartea tuturor pentru că îți va oferi câteva lecÈ›ii de viață pe care cu siguranță nu le vei uita. 

I-am oferit pe GOODREADS nota 5 din 5 pentru că îmi place cum este scrisă povestea, nu am mai lăsat cartea din mână È™i cu siguranță o voi reciti pe viitor.

Cartea poate fi achiziționată de aici:




Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**



Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement